de ring epegemeentehuis van epe
plattegrond van expositieruimte "de ring"

Vierde expositie in 2017

Expositie van Jan Christiaan van Ruyven is te zien van 6 juli tot en met 1 september 2017

"Kleurrijke verbeeldingen"

Na een succesvolle loopbaan als grafisch ontwerper, waarin ik mijn gevoel voor vorm en kleur in dienst stelde van een breed scala aan opdrachtgevers, was het voor mij een natuurlijke volgende stap om door te gaan als vrij kunstenaar. Niet langer om ‘iets’ te verbeelden, maar ditmaal om het plezier van het verbeelden zelf. Schilderen bleek voor mij het ideale medium.

In het begin verloochende ik mijn ‘afkomst’ nog niet helemaal. De grafische elementen doken ongewild op. Een ietwat concrete vorm van kunst eigenlijk. Al gauw echter kregen kleuren in al hun schakeringen meer invloed en durfde ik mij aan meer abstracte vormen te wagen. Wát een ontdekking. Gewoon je eigen weg kunnen volgen en zo een kleurrijke, fictieve wereld creëren.

Zijn inmiddels wonen op de ‘campagne’ in Frankrijk heeft zeker tot die ontwikkeling bijgedragen. De natuur onder handbereik kan hem haast niet anders dan inspireren. De spannende wolkenpartijen, het beweeglijke water van de rivier, de kleurveranderingen van de bomen. Spannende en harmonieuze kleurschakeringen, vaak ontdekt tijdens het wandelen met zijn hond. De elementen die elkaar altijd weer de ruimte gunnen.

‘Wat is de diepere betekenis van je werk? Je inspiratiebron?’ Een vraag die aan vrijwel iedere kunstenaar wordt gesteld. Vaak is het antwoord bijna een verhaal om het verhaal. Het is ook minder interessant om te zeggen: “Ik schilder gewoon omdat ik het niet laten kan. Omdat ik opdoemende beelden en kleuren vorm wil geven.”
En tóch is dat wat  hij in feite doet. Zijn eigen fantasie zijn werk laten doen. Schilderen om te schilderen. Met als resultaat een andere, kleurrijke verbeelding van de zichtbare werkelijkheid. Een nieuwe werkelijkheid die hij graag met anderen wil delen.

Tel. nummer van Jan Christiaan van Ruyven 06 201 375 60

 


klik op een foto voor een vergrotingJvR


JvR


JvR
Expositieruimte De Ring

© Webdesign: Cor Vreugdenhil

De Ring, Epe